Vilka fördelar har kolfiberförstärkning?

Kolfiberförstärkning är en utanpåliggande armering. Kolfiber är ett lätt, starkt och tunt material som man använder istället för de tyngre stålbalkarna.

Kolfiber är en polymer, vilket innebär en kemisk förening, och kallas ibland grafitfiber. Processen att tillverka kolfiber är både kemisk och mekanisk. Ett pulver av akrylnitrilplast blandas med exempelvis metylakrylat eller metylmetakrylat som med hjälp av en katalysator bildar polyakrylnitrilplast. Plasten spinns sedan till fibrer. Resultatet blir ett mycket starkt och lätt material. Kolfibern är egentligen inget nytt material utan utvecklades och användes i sin barndom av Thomas Edison under 1800-talet som glödtråd i glödlampor.

Kolfiber, eller granitfiber, är fem gånger starkare än stål. Det är dubbelt så styvt men samtidigt mycket lättare. Ett 3 millimeter epoxylimmat skikt av kolfiber ger samma draghållfasthet som en 18 cm stålbalk. Kolfiberförstärkning eller kolfiberarmering är därför en mycket effektiv metod för att öka hållfastheten i betong. Denna metod har också fördelen att den utförs utan större viktökning på konstruktionen. Den är rostfri, övermålningsbar och har stor uthållighet och elasticitet.

Kolfiberförstärkning är mindre platskrävande än stål

Vid traditionella förstärkningar med stålbalkar krävs nedmontering av befintliga konstruktioner. Detta kan exempelvis vara när tak ska förstärkas och det finns sprinklersystem, ventilationsrör och elledningar dragna i eller nära taket. Om man istället använder sig av kolfiberförstärkning kan nedmonteringen oftast undvikas eftersom kolfibern blir en utanpåliggande förstärkning. Byggtiden förkortas avsevärt med denna metod som dessutom är mindre platskrävande än stål.

När man anlitar ett företag som är experter på kolfiberförstärkning kan renoveringar och nyinstallationer i befintliga byggnader förenklas. Man slipper problem med infästningar, grundförstärkning och egenvikt. Installationer som ventilation, kablar och rör behöver inte dras om eller flyttas. Lokalernas utseende bevaras eftersom stödpelare kan undvikas när kolfibern används som utanpåliggande betongarmering vid exempelvis håltagning i betongtak. Kolfiberarmering kan användas i många sammanhang genom att det limmas fast i befintliga konstruktioner.